Έκτακτα περιστατικά : 6942290669

Κλείστε Ραντεβού :

  11:00-14:00 & 17:00-21:00

Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Εκφύλιση  Μεσοσπονδυλίου Δίσκου- Κήλη  Μεσοσπονδυλίου Δίσκου-Ριζίτιδα

 

Τι είναι ο Μεσοσπονδύλιος Δίσκος

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι σαν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στους σπονδυλους. Ο λόγος ύπαρξης του είναι να δουλεύει σαν αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης και να αφήνει χώρο ανάμεσα στους σπονδυλους από όπου βγαίνουν τα νεύρα προς την περιφέρεια .

Αποτελείται από δυο τμήματα, ένα ποιο σκληρό στην περιφέρεια του που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος (φανταστείτε το σαν ελαστικό αυτοκίνητου) και ένα στο κέντρο του ποιο μαλακό σαν ζελές που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας.

Τι είναι Εκφύλιση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

Εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η διακοπή της συνέχειας του ινώδους δακτυλίου (δημιουργία ρωγμών) και η αλλοίωση της σύστασης του πηκτοειδούς πυρήνα (αφυδάτωση και απώλεια της ελαστικότητας του).

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι o πόνος, η ελάττωση του ύψους του μεσοσπονδυλίου δίσκου (και του μεσοσπονδυλίου διαστήματος) και η εξ αυτού ελάττωση του χώρου (τρήμα) που εξέρχονται τα νεύρα.

Που εντοπίζεται ο Πόνος

 Σε εκφύλιση δίσκου ο πόνος εντοπίζεται, ανάλογα του ύψους της βλάβης.  στο κέντρο του αυχένα, του θώρακα η της μέσης με πιθανή αντανάκλαση στα άκρα ή στις πλευρές. Είναι πόνος βαθύς σαν μαχαιριά.

 

Τι είναι Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

Όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μεγάλη τότε μπορεί να ραγή ο ινώδης δακτύλιος και να έχουμε προβολή δισκικού υλικού προς τον νωτιαίο μυελό ή τα γειτονικά νεύρα και πίεση αυτών με αποτέλεσμα πόνο και στην περιφέρεια (χεριά-πόδια κλπ).Σε πολύ μεγάλες κήλες μπορεί να έχουμε και νευρολογικά συμπτώματα ( π.χ αδυναμία βάδισης).

Που εντοπίζεται ο Πόνος

Σε κήλη δίσκου με πίεση νεύρου (ριζίτιδα) έχουμε πόνο στην σπονδυλική στήλη που συνοδεύεται με έντονο πόνο, μουδιάσματα και αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα άκρα ή στον θώρακα ανάλογα του ύψους της βλάβης.

Σε κήλη δίσκου με πίεση νωτιαίου μυελού εκτός από πόνο στην σπονδυλική στήλη έχουμε αδυναμία και ελαττωμένη αισθητικότητα ανάλογα του ύψους της βλάβης. στα χεριά η στα πόδια (αδυναμία βάδισης, πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια ) και η πιθανότητα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μας με χειρουργική επέμβαση είναι μεγάλη.

Τι είναι Ριζίτιδα

Ριζίτιδα είναι η φλεγμονή του νεύρου που πιέζεται από την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Εκτός από την φλεγμονή λόγω πίεσης, το νεύρο μπορεί να φλεγμαίνει και λόγω ύπαρξης συμφύσεων  (δημιουργία ινώδους ιστού) στο χώρο που εξέρχεται από την σπονδυλική στήλη (τρήμα).

Που εντοπίζεται ο Πόνος

 Σε κήλη δίσκου με πίεση νεύρου (ριζίτιδα) έχουμε πόνο στην σπονδυλική στήλη  που συνοδεύεται με μουδιάσματα και αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα άκρα ή στον θώρακα ανάλογα του ύψους της βλάβης.

 

Θεραπεία

Ανάλογα με την αίτια η θεραπεία είναι :

1. Νευροπλαστική Πίεση ρίζας νεύρου στο μεσοσπονδύλιο τρήμα από συμφύσεις λόγω χρόνιων φλεγμονών.  Περισσότερα...

2. Δισκοπλαστική (Έγχυση δισκογελής (discogel) μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο). Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου. Περισσότερα...

3. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στον δίσκο. Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου. Περισσότερα...

4. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στο γάγγλιο της οπίσθιας ρίζας (DRG). Πόνος στην περιοχή νεύρωσης του αντιστοίχου νωτιαίου νεύρου.

5. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον επισκληρίδιο χώρο. Οσφυαλγία-Αυχεναλγία-Ριζίτιδα. Περισσότερα...

6. Συντηρητική Φαρμακευτική Αγωγή.  Περισσότερα...

 

 

 

Ρωτήστε το γιατρό


Μπορείτε να ρωτήσετε για το πρόβλημα πόνου που σας απασχολεί, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα. Πολύ σύντομα θα πάρετε απάντηση από ειδικό ιατρό της ομάδας μας.


Όνομα :(*)

Please type your full name.

Τηλέφωνο :

Invalid Input

E-mail :(*)

Invalid email address.

Η ερώτηση σας :(*)

Invalid Input

Δεν είμαι ρομπότ :(*)
Δεν είμαι ρομπότ :

Invalid Input

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".