Έκτακτα περιστατικά : 6942290669

Κλείστε Ραντεβού :

  11:00-14:00 & 17:00-21:00

Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κυρίως  τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-60 ετών, και πιο συχνά τις γυναίκες.  Όσον αφορά την αιτιοπαθογένεια της νόσου, πολλοί παράγοντες φαίνεται ότι εμπλέκονται όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, αλλά η ακριβής αιτιολογία παραμένει  άγνωστη.

Η κλινική εικόνα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της άρθρωσης, και συγκεκριμένα από πόνο, διόγκωση, ευαισθησία στην πίεση της πάσχουσας άρθρωσης, αύξηση της θερμοκρασίας και πρωινή δυσκαμψία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως αφορά πολλές αρθρώσεις, και η προσβολή είναι συμμετρική. Σπανιότερα μπορεί να αρχίσει με ασύμμετρη προσβολή λίγων αρθρώσεων, μέχρι τεσσάρων, ή με προσβολή μιας άρθρωσης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με τον πόνο και με λειτουργικούς περιορισμούς, με την κατάλληλη άσκηση, θεραπεία και καθοδήγηση από εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο της υγείας μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους!

Η φυσιοθεραπεία έχει σαν στόχο την μείωση του πόνου προτού καταλήξει να γίνει χρόνιος, την πρόληψη και αποκατάσταση της δυσκαμψίας, την πρόληψη των παραμορφώσεων με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργικότητα του μυοσκελετικού συστήματος.

Ο φυσικοθεραπευτής θα δώσει οδηγίες στον ασθενή για την προστασία των αρθρώσεων και για τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, θα παράσχει συμβουλές και θα εκπαιδεύσει τον ασθενή σχετικά με τη  διαχείριση του πόνου αλλά και του νοσήματος γενικότερα. Μέσα από ασκήσεις για την βελτίωση του εύρους κίνησης και της ιδιοδεκτικότητας, την μυϊκή επανεκπαίδευση και την αερόβια άσκηση, ο ασθενής θα μπορέσει να ανακάμψει, ώστε να βελτιώσει και να διατηρήσει τη λειτουργικότητά του.

Η κατάλληλη δύναμη και αντοχή των μυών όπως επίσης ο τόνος και η ελαστικότητα των συνδετικών ιστών, προάγουν την βέλτιστη αρθρική σταθερότητα, την ευθυγράμμιση και την μείωση της επαφής των αρθρικών επιφανειών. Επίσης, μειώνονται τα επιβαρυντικά φορτία που ασκούνται σε αυτές και τα βλαπταισθητικών ερεθισμάτων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σε ασθενείς που ο έντονος πόνος ή το αυξημένο σωματικό βάρος, τους κρατά μακριά από την άσκηση, προτείνεται για τον πρώτο καιρό άσκηση στο νερό.

Ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας δε θα επιδεινώσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, ούτε θα προκαλέσει επιβάρυνση στις αρθρώσεις, συνεπώς οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να παροτρύνονται να εντάξουν την θεραπευτική άσκηση στα πλαίσια της αποκατάστασής τους με την επίβλεψη και καθοδήγηση του εξειδικευμένου στην πάθηση αυτή φυσικοθεραπευτή.

 

Για να ισχύει η διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, ο ασθενής θα πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια - συμπτώματα (σύμφωνα με το “American Rheumatism Association”):

 • Πρωινή δυσκαμψία, η οποία διαρκεί το λιγότερο 1 ώρα μέχρι να αποκατασταθεί
 • Οίδημα μαλακού ιστού σε τρεις ή περισσότερες αρθρώσεις, επιβεβαιωμένο από τον ιατρό
 • Οίδημα στις εγγύς μεσοφαλαγγικές, μετακαρπιοφαλαγγικές αρθρώσεις ή στις αρθρώσεις των καρπών
 • Συμμετρικό οίδημα
 • Παρουσία ρευματοειδών οζιδίων
 • Παρουσία ρευματικού παράγοντα σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις
 • Ακτινολογικές αλλοιώσεις ή περιαρθρική οστεοπενία στις αρθρώσεις της άκρας χείρας/καρπού

 

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η φυσικοθεραπεία κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση του πόνου των ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, ο φυσικοθεραπευτής παρεμβαίνει, έχοντας σαν στόχο:

 • Τη μείωση των συμπτωμάτων - πόνου
 • Την μείωση του οιδήματος
 • Την αύξηση της κινητικότητας
 • Την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των επιμέρους αρθρώσεων που πάσχουν
 • Την πρόληψη της παραμόρφωσής τους
 • Τη μυϊκή ενδυνάμωση
 • Την αύξηση της αεροβικής και καρδιαγγειακής ικανότητας του ασθενή

 

Έχοντας ως βάση τα παραπάνω, η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση περιλαμβάνει τα εξής:

 • Χρήση φυσικών μέσων

Χρησιμοποιείται η κρυοθεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις που πάσχουν. Πολύ καλή εφαρμογή έχει η χρήση των ρευμάτων TENS για τη μείωση του πόνου. Τα συγκεκριμένα μέσα εφαρμόζονται απευθείας στις πάσχουσες περιοχές.

 • Θεραπευτική – αποιδηματική μάλαξη

Ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει μάλαξη, είτε για να χαλαρώσει την περιοχή μυϊκά, είτε για να μειώσει το οίδημα γύρω από τις αρθρώσεις. Ο ασθενής προετοιμάζεται, έτσι, για το πρόγραμμα των ασκήσεων που θα ακολουθήσει και ταυτόχρονα ανακουφίζεται άμεσα από το δυσάρεστο αίσθημα του οιδήματος.

 • Θεραπευτικές ασκήσεις

Ο ασθενής διδάσκεται να ακολουθεί ένα ήπιο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Αντίθετα, θα ενδυναμώσει τους παρακείμενους μύες, καθιστώντας τα άκρα πιο λειτουργικά στις καθημερινές απαιτήσεις.

Προοδευτικά, ο ασθενής ενθαρρύνεται να ασκείται αερόβια, είτε περπατώντας, είτε τρέχοντας, είτε ακόμα καλύτερα, ακολουθώντας ομαδικά προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής.

 • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης- manual therapy

Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, σε ήπιο βαθμό και με κυριότερο σκοπό την αύξηση του εύρους κίνησης των δύσκαμπτων αρθρώσεων και κατά συνέπεια τη μείωση του πόνου.

 Η φυσικοθεραπεία λαμβάνει μέρος παράλληλα με τη θεραπευτική αγωγή που έχει συστήσει ο ειδικός ρευματολόγος και θεράπων ιατρός του ασθενή.

ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ.

 

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".