Έκτακτα περιστατικά : 6942290669

Κλείστε Ραντεβού :

  11:00-14:00 & 17:00-21:00

Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην υγεία του αυχένα, εξαιτίας των αλλαγών που δημιουργεί στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αλλά και στο μαλακό ιστό που την περιβάλει. Οι μηχανικές διαταραχές της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η κακή στάση και οι απότομες κινήσεις του αυχένα οδηγούν, τις γυναίκες κυρίως και τους υπαλλήλους γραφείου, σε εμφάνιση συνδρόμου χρόνιου αυχενικού πόνου.

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιου αυχενικού πόνου;

Το σύνδρομο χρόνιου αυχενικού πόνου περιλαμβάνει μια σειρά διαταραχών και επηρεάζει κυρίως τον ενήλικο πληθυσμό, με κυρίαρχο σύμπτωμα τον πόνο, ο οποίος μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα ή/και τους ώμους, τα άνω άκρα μέχρι και τα δάκτυλα των χεριών. Μπορεί να συνοδεύεται από κεφαλαλγία, ζάλη, ίλιγγο και έμετο, αστάθεια, περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και μούδιασμα των χεριών. Όλα αυτά τα συμπτώματα έχουν ως συνέπεια τη μείωση της απόδοσης στην εργασία, την εκτεταμένη χρήση αναρρωτικών αδειών, τη δημιουργία σημαντικής κοινωνικοοικονομικής επιβάρυνσης αλλά κυρίως την έκπτωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Η φυσικοθεραπεία μ’ ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της κίνησης του αυχένα και στην ταχύτερη επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους συνήθειες/δραστηριότητες.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να θεραπεύει, να αποκαθιστά δυσλειτουργίες, να διδάσκει τον πάσχοντα τρόπους διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα αλλά και βελτίωσης της στάσης του σώματος, ώστε να αποφεύγεται η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πιστή εφαρμογή του προτεινόμενου θεραπευτικού προγράμματος, με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και χειρισμούς (manual therapy), βοηθά αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της κίνησης και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Για τον ορθό σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου απαραίτητη είναι η λήψη αναλυτικού ιστορικού και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων, του εύρους κίνησης του αυχένα, και της κατάστασης των μυών της περιοχής από τον φυσικοθεραπευτή.

Θεραπευτικές τεχνικές

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και ασκήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο φυσικοθεραπευτής για να ανακουφίσει, να μειώσει τη δυσκαμψία, να δυναμώσει την περιοχή και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία του αυχένα. Πριν από την άσκηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικές τεχνικές, όπως η εφαρμογή θερμού επιθέματος, η μάλαξη καθώς επίσης και η αυχενική έλξη η οποία επιμηκύνει απαλά τον αυχένα, ανοίγοντας τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων και ελαχιστοποιώντας προσωρινά την πίεση στους δίσκους που εντοπίζεται το πρόβλημα, η ηλεκτροθεραπεία και ο διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός (TENS), που ενισχύουν τα αποτελέσματα των ασκήσεων.

Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής θα υποδείξει στον ασθενή πώς να εξασκηθεί στο σπίτι με μια σειρά από ασκήσεις οι οποίες διατείνουν και δυναμώνουν τους μυς που υποστηρίζουν το αυχένα. Παράλληλα, θα ελέγξει για τυχόν λάθη στη στάση του σώματος, σε καθιστή και όρθια θέση καθώς επίσης θα υποδείξει τους τρόπους διόρθωσής τους.

Επιβοηθητικά μπορεί να συστήσει εφαρμογή ειδικού μαξιλαριού στον ύπνο, αλλά και μαλακού αυχενικού κολάρου.

Παρότι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του συνδρόμου είναι οι εκφυλιστικές αλλαγές της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, κυρίως λόγω ηλικίας, τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι υψηλό είναι και το ποσοστό των εφήβων που βιώνουν αυχενικό πόνο, γεγονός που συνδέεται με την πρόοδο της τεχνολογίας (Text Neck / «Ο αυχένας του αναγνώστη») και τη μείωση της δραστηριότητας.

Για την πρόληψη λοιπόν της εμφάνισης του συνδρόμου προτείνεται η στοχευμένη ενδυνάμωση για την προστασία του αυχένα από τραυματισμούς, η υιοθέτηση ορθής στάσης και η αποφυγή πολύωρης κάμψης ή υπερέκτασης του αυχένα. Η φυσικοθεραπεία με την κατάλληλη άσκηση, τις τεχνικές κινητοποίησης, τη χειρομάλαξη αλλά και τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης και της συμβολής του βιοιατρικού βελονισμού είναι αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του σύνδρομο χρόνιου αυχενικού πόνου.

Βιοιατρικός βελονισμός στο σύνδρομο χρόνιου αυχενικού πόνου.

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".