Νευροτροποποίηση - Υπαραχνοειδής (ενδονωτιαία ) έγχυση φαρμάκων
Ανατομία νωτιαίου μυελού.
Ο νωτιαίος μυελός αποτελείται από νευρικά κύτταρα ,είναι η συνέχεια του εγκεφάλου και εκτείνεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης (μέσα στον νωτιαίο σωλήνα). Από τον νωτιαίο μυελό ξεκινούν τα νωτιαία νεύρα τα οποία δίνουν κινητική και αισθητική νεύρωση σε όλο το ανθρώπινο σώμα.
Ο νωτιαίος μυελός περιβάλλεται από τρείς μήνιγγες. Την χοριοειδή, την αραχνοειδή και την σκληρά μήνιγγα. Ανάμεσα στην αραχνοειδή και την χοριοειδή μήνιγγα βρίσκεται ο υπαραχνοειδής χώρος που είναι γεμάτος με εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Στόχος της υπαραχνοειδούς (ενδονωτιαίας ) έγχυσης φαρμάκων
Ο στόχος της υπαραχνοειδούς (ενδονωτιαίας ) έγχυσης φαρμάκων, συνήθως οποιοειδών (μορφίνης), είναι η ελάττωση του πόνου.
Η υπαραχνοειδής (ενδονωτιαία) έγχυση φαρμάκων πραγματοποιείται μέσω τοποθέτησης ειδικού μόνιμου καθετήρα στον υπαραχνοειδή χώρο ο οποίος τροφοδοτείται με φάρμακα από μια αντλία συνεχούς έγχυσης εμφυτευμένη στον υποδόριο ιστό του ασθενή (κάτω από το δέρμα).Το μεγάλο κέρδος αυτής της μεθόδου είναι η πολύ μικρή 24ωρη δοσολογία φαρμάκων που απαιτείται για την επίτευξη της αναλγησίας.
Με την συγκεκριμένη μέθοδο έχουμε ελάττωση των παρενεργειών (π.χ υπνηλία,αναπνευστική καταστολή) που προκαλούν οι μεγάλες δοσολογίες φαρμάκων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του πόνου.
Επέμβαση
Ο ασθενής ξαπλώνει σε πρηνή θέση ( μπρούμυτα ) και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης ξύπνιος.
Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και με τοπική αναισθησία τοποθετούμε τον καθετήρα στον υπαραχνοειδή χώρο και στην συνέχεια την αντλία συνεχούς έγχυσης στον υποδόριο ιστό.