Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6942290669

Λεμονής Αργύρης

Υπεύθυνος Ιατρείου Πόνου

Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.

Είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος η οποία σε πολλές περιπτώσεις χρόνιου πόνου συμπληρώνει και αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας των φαρμακευτικών και επεμβατικών μεθόδων.

Είναι μία θεραπεία που επιλέγουν ασθενείς με χρόνιο πόνο οι οποίοι δεν θέλουν η δεν μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή η να υποβληθούν σε επεμβατική θεραπεία πόνου.

Συνεργάτης της ομάδας μας είναι βελονιστής ιατρός εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

 

Βελονισμός και Οστεοαρθρίτιδα.

Ο βελονισμός έχει ευνοϊκή δράση στην οστεοαρθρίτιδα. Οι φθαρμένες από την νόσο αρθρώσεις δεν αποκαθίστανται με το βελονισμό αφού δεν μπορεί να αντιστρέψει οποιαδήποτε παραμόρφωση των αρθρικών επιφανειών που έχει εμφανιστεί ήδη. Δίνει όμως αναλγητικό αποτέλεσμα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών επιβραδύνοντας την ανάγκη για χειρουργική αποκατάσταση.

Το πρωτόκολλο αποκατάστασης που ακολουθεί ο βελονισμός εξαρτάται από την πάσχουσα άρθρωση, αφού η επιλογή των σημείων βελονισμού γίνεται κοντά στην περιοχή των συμπτωμάτων. Οι βελόνες τοποθετούνται και από τις δύο πλευρές της πάσχουσας άρθρωσης, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και η τεχνική του ηλεκτροβελονισμού. Επίσης γίνεται ψηλάφηση των μυών της γύρω περιοχής για να εντοπισθούν σημεία ιδιαίτερης ευαισθησίας στα οποία θα τοποθετηθεί η βελόνα για τοπική δράση. Ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου και οξυγόνου στην περιοχή μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και το οίδημα. Η διαδικασία αυτή βοηθά στην μείωση του πόνου, προσφέροντας παρατεταμένη αναλγησία.

Οι θεραπείες βελονισμού ελαττώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας επιβραδύνοντας την πρόοδο της ασθένειας. Σε ασθενείς που πάσχουν περισσότερο καιρό από οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να γίνει αισθητή η μείωση των συμπτωμάτων. Ασθενείς με χρονιότητα δέκα ή περισσότερων ετών θα χρειαστούν 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού για μια θετική αλλαγή στην κατάστασή τους. Σε μια συνεδρία βελονισμού ο βελονιστής εισάγει από 1 έως 20 μεταλλικές βελόνες για 20-35 λεπτά.

 

Βελονισμός και Επικονδυλίτιδα

Ο βελονισμός έχει ευνοϊκή δράση στην επικονδυλίτιδα. Δίνει αναλγητικό αποτέλεσμα, λύνει τους μυικούς σπασμούς και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών μειώνοντας τις πιθανότητες υποτροπής.

Το πρωτόκολλο αποκατάστασης που ακολουθεί ο βελονισμός εξαρτάται από την πάσχουσα άρθρωση, αφού η επιλογή των σημείων βελονισμού γίνεται κοντά στην περιοχή των συμπτωμάτων. Οι βελόνες τοποθετούνται και από τις δύο πλευρές της πάσχουσας άρθρωσης, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και η τεχνική του ηλεκτροβελονισμού. Επίσης γίνεται ψηλάφηση των μυών της γύρω περιοχής για να εντοπισθούν σημεία ιδιαίτερης ευαισθησίας στα οποία θα τοποθετηθεί η βελόνα για τοπική δράση. Ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς που φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου και οξυγόνου στην περιοχή μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και το οίδημα. Η διαδικασία αυτή βοηθά στην μείωση του πόνου, προσφέροντας παρατεταμένη αναλγησία.

Οι θεραπείες βελονισμού ελαττώνουν τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας επιβραδύνοντας την πρόοδο της ασθένειας. Σε ασθενείς που πάσχουν περισσότερο καιρό από τενοντίτιδες είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να γίνει αισθητή η μείωση των συμπτωμάτων. Ασθενείς με χρονιότητα δέκα ή περισσότερων ετών θα χρειαστούν 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού για μια θετική αλλαγή στην κατάστασή τους. Σε μια συνεδρία βελονισμού ο βελονιστής εισάγει από 1 έως 20 μεταλλικές βελόνες για 20-35 λεπτά.

 

Βελονισμός και Ρευματοειδής  Αρθρίτιδα

Ο βελονισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς  αρθρίτιδας. Με το βελονισμό, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και του ασβεστίου, καθώς και η παραγωγή του αρθρικού υγρού, το οποίο θρέφει τις αρθρώσεις, μειώνει τον πόνο, τη φλεγμονή και το οίδημα. Οι συνεδρίες που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η αρθρίτιδα είναι συνήθως 6 με 8 σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση και πάνω από 10 σε χρόνιες περιπτώσεις. Αναλόγως την περίπτωση εφαρμόζεται είτε ο ωτοβελονισμός, είτε ο σωματοβελονισμός. Ξεκινάμε την ένθεση βελονών από τον αυχένα τοποθετώντας ανώδυνα βελόνες σε παρασπονδυλικά σημεία και συνεχίζουμε να βάζουμε λεπτές βελόνες σε σημαντικά αναλγητικά κέντρα στο άνω άκρο. Στα δάκτυλα βάζουμε βελόνες στις μεσοδακτύλιες πτυχές, ενώ στις φαλαγγοφαλαγικές αρθρώσεις, προτιμούμε τη μέθοδο pecking, (ραμφίσματα στο περιόστεο και αφαίρεση βελόνας) αφήνοντας ελάχιστες βελόνες σε πάσχοντα σημεία της άρθρωσης με φλεγμονή, πρήξιμο ή σε έκδηλα σημεία εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

Ο βελονισμός σε όλες τις περιπτώσεις δρα ανακουφιστικά, καθώς έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με ηλεκτροδιέγερση. Μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία, αλλά και δρα ανασταλτικά στην επιδείνωση της νόσου.

Η ίδια στρατηγική ακολουθείται, είτε πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα (παραμορφωτική αρθρίτιδα), είτε πρόκειται για ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα.

 

Βιοιατρικός βελονισμός στο σύνδρομο χρόνιου αυχενικού πόνου.

Στόχος του βελονισμού είναι η  υποχώρηση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων από την πάσχουσα περιοχή. Επίσης η επαναφορά της φυσιολογικής κίνησης του αυχένα και της κεφαλής στην προ του συνδρόμου κατάσταση.

Ένας πετυχημένος βελονισμός επιφέρει φυσική αποσυμπίεση ριζών, νεύρων με την επαναφορά της φυσιολογικής συστολής και διαστολής των εμπλεκομένων μυών, με τη χρήση ειδικής τεχνικής βελονισμού (τεχνική ξηράς βελόνας/dry needling technique) για την αντιμετώπιση των Trigger Points (τοπικοί μυϊκοί σπασμοί). Επίσης με την ένθεση βελόνων σε ειδικά σημεία βελονισμού επιτυγχάνεται η υποχώρηση της τοπικής φλεγμονής. Ακόμα με σύμμαχο τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα επιτυγχάνουμε την αύξηση της μικροκυκλοφορίας, ώστε χρήσιμες ουσίες και πεπτίδια υψηλής αξίας για την διαδικασία της επούλωσης να φτάσουν στην περιοχή. Δηλαδή αφυπνίζουμε με φυσικό τρόπο τον οργανισμό και όλους τους θαυμαστούς μηχανισμούς αυτοϊασης και ομοιόστασης.

Θεραπείες

Επεμβατικές Πράξεις

Είναι ιατρικές πράξεις οι οποίες εκτελούνται σε νοσοκομείο υπό ακτινοσκοπική ή υπερηχογραφική καθοδήγηση και τοπική αναισθησία. Η διάρκεια τους είναι από 15 έως 90 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο σε 2 με 4 ώρες.

Οι επεμβατικές πράξεις περιλαμβάνουν:

 1. Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων, εφαρμογή ραδιοσυχνότητας (RF) και παλμικής ραδιοσυχνότητας (PULSED RF) στην σπονδυλική στήλη, σε περιφερικά νευρά, συμπαθητικά γάγγλια, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους μύες και αλλού.
 2. Εμφύτευση καθετήρα στον επισκληρίδιο η υπαραχνοειδή χώρο για συνεχή έγχυση φαρμάκων.
 3. Εμφύτευση ηλεκτρόδιων στον επισκληρίδιο χώρο η περιφερικά του νεύρου που πάσχει για νευροδιέγερση με στόχο τους νευρώνες που έχουν σχέση με την διαβίβαση του πόνου.

Αναλυτικά οι Επεμβάσεις

 1. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στα ινιακά νευρά. Ημικρανίες, Κεφαλαλγία τάσης. Περισσότερα...
 2. Νευρόλυση γασερείου γάγγλιου με ραδιοσυχνότητες. Νευραλγία τρίδυμου. Περισσότερα...
 3. Νευρόλυση σφηνουπερωίου γάγγλιου με ραδιοσυχνότητες. Αθροιστική κεφαλαλγία. Περισσότερα...
 4. Νευρόλυση αστεροειδούς γάγγλιου με ραδιοσυχνότητες. Αλγοδυστροφία άνω ακρών - Νευροπαθητικός πόνος κεφαλής. Περισσότερα...
 5. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς στο αστεροειδές γάγγλιο. Αλγοδυστροφία άνω ακρών - Νευροπαθητικός πόνος κεφαλής. Περισσότερα...
 6. Νευρόλυση medial branch. Σπονδυλαρθρίτιδα αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περισσότερα...
 7. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις των σπόνδυλων της σπονδυλικής στήλης. Σπονδυλαρθρίτιδα αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περισσότερα...
 8. Νευροπλαστική. Πίεση ρίζας νεύρου στο μεσοσπονδύλιο τρήμα από συμφύσεις λόγω χρόνιων φλεγμονών. Περισσότερα...
 9. Δισκοπλαστική (Έγχυση δισκογελής (discogel) μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο). Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου. Περισσότερα...
 10. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στον δίσκο. Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου. Περισσότερα...
 11. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στο γάγγλιο της οπίσθιας ρίζας (DRG). Πόνος στην περιοχή νεύρωσης του αντιστοίχου νωτιαίου νεύρου.
 12. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον επισκληρίδιο χώρο. Οσφυαλγία-Αυχεναλγία-Ριζίτιδα. Περισσότερα...
 13. Εμφύτευση καθετήρα στον επισκληρίδιο χώρο για συνεχή έγχυση φαρμάκων. Καρκινικός πόνος. Περισσότερα...
 14. Εμφύτευση καθετήρα στον υπαραχνοειδή χώρο για συνεχή έγχυση φαρμάκων. Καρκινικός πόνος. Περισσότερα...
 15. Νευροτροποποίηση. Εμφύτευση ηλεκτρόδιων στον επισκληρίδιο χώρο η στα περιφερικά νεύρα. Νευροπαθητικός πόνος. Περισσότερα...
 16. Νευρόλυση σπλαγχνικών νευρών. Πόνος από καρκίνο παγκρέατος. Περισσότερα...
 17. Νευρόλυση άνω υπογαστρίου πλέγματος. Πόνος από καρκίνο κάτω κοιλίας. Περισσότερα...
 18. Νευρόλυση γάγγλιου IMPAR. Πόνος στην περιοχή της πυέλου. Περισσότερα...
 19. Νευρόλυση γαγγλίων συμπαθητικής αλυσίδας. Συμπαθητικός πόνος (Αλγοδυστροφία). Περισσότερα...
 20. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στα μεσοπλεύρια νεύρα. Πόνος στον θώρακα. Περισσότερα...
 21. Έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού στην ιερολαγόνια άρθρωση. Φλεγμονή ιερολαγονίου άρθρωσης. Περισσότερα...
 22. Νευρόλυση ιερολαγονίου αρθρώσεως με ραδιοσυχνότητες. Φλεγμονή ιερολαγονίου άρθρωσης. Περισσότερα...
 23. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στα περιφερικά νευρά. Νευροπάθειες - Τραυματισμοί νευρών. Περισσότερα...
 24. Έγχυση υαλουρονικού σε αρθρώσεις (γόνατο-ισχίο). Αρθρίτιδες. Περισσότερα...
 25. Νευρόλυση Genicular Nerves. Περισσότερα...

Εναλλακτική - Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική...  Περισσότερα...

Επιθέματα Καψαϊκίνης

Το δερματικό επίθεμα καψαϊκίνης είναι ένα έμπλαστρο το όποιο τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή από εξειδικευμένο ιατρό και παραμένει για περίπου μια ώρα.

Το έμπλαστρο αυτό περιέχει καψαϊκίνη το οποίο είναι συστατικό της πιπεριάς capsicum. Περισσότερα...

Προλοθεραπεία

Η Προλοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος η όποια ενεργοποιεί τη διαδικασία επούλωσης των κακώσεων στους συνδέσμους και στους τένοντες.

Πρόκειται για απλή έγχυση διαλύματος γλυκόζης στο σημείο που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος που πάσχει ενώνεται με το οστό. Περισσότερα...

Ραδιοσυχνότητες

Η θεραπεία πόνου με χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι μια μέθοδος τροποποίησης των νεύρων. Με αυτή τη μέθοδο... Περισσότερα...

Φαρμακευτική Αγωγή

Εξειδικευμένη Φαρμακευτική Αγωγή. Περισσότερα...

Φυσιοθεραπεία

Φυσιοθεραπεία. Περισσότερα...

Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχολογική υποστήριξη με κατεύθυνση τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην ιατρική παρέμβαση, καθώς παροτρύνει και κατευθύνει τον ασθενή να ελέγξει... Περισσότερα...

Botox

Το botox (αλλαντική τοξίνη) είναι ουσία την οποία ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει για την χρησιμότητα της στην αισθητική ιατρική (εξαφάνιση ρυτίδων κλπ).

Η συγκεκριμένη όμως ουσία χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική (σπαστικότατα μετά από εγκεφαλικό –ραιβόκρανο κ.α.) και ειδικά Περισσότερα...

PRP

Το αίμα εκτός από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια περιέχει και αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια εκτός από την συμβολή τους στην πήξη του αίματος περιέχουν και πρωτεΐνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί παίζουν πολύ σημαντικό ρολό στην γρηγορότερη επούλωση των τραυμάτων. Περισσότερα...

Tens

Tens (Διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός)

Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου από μυοσκελετικές παθήσεις (κυρίως σπασμούς μυών), νευροπαθητικό πόνο και στην κεφαλαλγία τάσης . Περισσότερα...

Bowtech & Pilates

Το Pilates είναι μια εξαιρετική μέθοδος γυμναστικής που βοηθάει το άτομο να δυναμώσει το μυοσκελετικό του σύστημα... Περισσότερα...

Η τεχνική Bowen είναι μια ολιστική, φυσική, ασφαλής, μη επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται με τα χέρια στο σώμα, ενεργοποιώντας το ... Περισσότερα...

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".